Att välja kulör

Går det att påverka upplevelsen av ett rum med hjälp av färg?
Hur vet jag vilken kulör jag ska välja?
Vad är fördelarna med matt respektive blank färg?
Vad är skillnaden mellan att måla och att tapetsera en tidigare tapetserad vägg?
Kan jag måla när jag är gravid?
Vart kan jag vända mig med andra frågor om målning?
Luften i ett nymålat rum
Vart kan jag vända mig om jag vill veta mer om färg?


Går det att påverka upplevelsen av ett rum med hjälp av färg?
Färg är ett utmärkt redskap för att skapa ”illusioner” eller olika upplevelser av ett rum. Om du vill att rummet ska upplevas som större och luftigare är det bra att måla hela rummet i ljusa, gärna kalla kulörer i den blå-gröna skalan.Om man tvärtom vill sänka den upplevda takhöjden i ett litet men smalt rum kan man göra det genom att måla taket och en bit ned på väggen i en mörkare kulör.Ett annat tips är att använda skarpa kontraster för att skapa uttrycksfulla och livliga miljöer och nyanser ton-i-ton för att ge rummet ett stilfullt och elegant uttryck. Du kan hitta mer inspirationsgivande material hos din färghandlare eller på färgtillverkarnas hemsidor.Hur vet jag vilken kulör jag ska välja?
Ett tips är att utgå från en gardin eller kudde som ska finnas i rummet och välja en färg som går ton i ton med den.Ett annat tips är att välja en något smutsigare och murrigare ton än du egentligen har tänkt dig. När färgen kommer upp på en stor yta upplevs den nämligen som ljusare och starkare, därför bör du först provmåla en del av väggen, eller måla en kartongbit som du kan flytta runt i rummet. Färgprovet bör vara minst en kvadratmeter stort för att du ska kunna göra en riktig bedömning av hur kulören tar sig ut i rummet.Vad är fördelarna med matt respektive blank färg?
En färgs glansgrad anges i en skala från 1 till 100. Där 1 är helmatt och 100 är helblank. En vanlig väggfärg har oftast glansgrad 7, det vill säga tämligen matt.Många väljer en matt färg av estetiska skäl, men tänk på att den är något mer mottaglig för smuts och lättare får fläckar.Färg med hög glans är lättare att torka av och tål smuts bättre. Vilken färg man ska använda beror därför på, utöver de estetiska aspekterna, vilket rum som ska målas, hur rummet ska användas och vem som ska vistas där. I kök brukar man till exempel ofta välja en något blankare färg än i andra rum för att den ska vara lätt att torka av.Vad är skillnaden mellan att måla och att tapetsera en tidigare tapetserad vägg?
Att måla på en tidigare tapetserad vägg tar ungefär lika lång tid som att tapetsera om den. Men när du väl har en målad vägg är det betydligt enklare att måla om den igen för att byta kulör och upplevelse, eller bara för att fräscha upp väggen.
Dessutom är det enkelt att reparera småskador som kan uppkomma av tavlor, lampor eller annat med hjälp av lite spackel och färg.Kan jag måla när jag är gravid?
Absolut! Dagens vattenburna lågemitterande färger kan alla använda sig av. Men undvik helst att använda lösningsmedelsburna färger när du är gravid.
Mer information finns här (pdf)Vart kan jag vända mig med andra frågor om målning?
Din färghandlare är den viktigaste kunskapskällan. De vet exakt vilka verktyg och produkter du behöver, och hur du ska gå tillväga för att få ett bra resultat. Hos färgfackhandeln finns också inspirerande material för att hjälpa dig med kulörval, glansgrad med mera. Du kan även få inspirerande tips genom att gå in på färgtillverkarnas hemsidor.Luften i ett nymålat rum
En vanlig fråga när man har målat ett rum är när man kan flytta tillbaka alla möblerna och börja leva i rummet igen. Svaret är att det beror på vilken färg man har använt och hur lång torktid den har. På målarfärgsburken står det en rekommenderad torktid för just den färgen som du har använt.Dagens vattenburna, lågemitterande inomhusfärger är anpassade för att klara mycket höga krav på både hälsa och miljö. Om du målar med en vattenburen lågemitterande färg är det inga problem att flytta in i rummet och sova där så snart färgen har torkat. Många vattenburna lågemitterande färger bär också Astma och Allergiförbundets symbol ”Svalan”, som innebär att färgen uppfyller förbundets uppställda krav. I vissa fall kan omärkta produkter vara lika bra, men tillverkaren har valt att inte ansöka om denna märkning. Rådgör närmare med din färghandlare.Om du använder lösningsmedelsburna produkter är det svårare att säga exakt hur lång tid det tar innan du kan flytta in i rummet igen. Det tar nämligen längre tid för färgen att torka ju kallare och fuktigare det är i rummet. I vanliga fall brukar man prata om ett par dagars väntan eller tills färgen har torkat helt och lukten avtagit.Kom ihåg att alltid sörja för god ventilation vid användning av lösningsmedelsburen färg.Vart kan jag vända mig om jag vill veta mer om färg?
Sveff har tagit fram en broschyr som heter: ”Miljöguide vid val av Byggnadsfärger”. I denna beskrivs översiktligt hur olika färger är uppbyggda och vilka underlag de lämpar sig för, samt viktiga miljö- och hälsoaspekter. Broschyren kan du titta på här (pdf)


Därför ska du måla!
Färg som material
Färg som synintryck
Färger tillsammans
Färger berör oss
Frågor om färg och målning

Tipsa en vän.
Har du en vän som också har funderat på att måla om? Skriv in deras e-postadress nedan så får de ett tips!


Visste du att

Barbies mått, om hon var en riktig människa, skulle vara 100-58-84

Citat

Att göra det enda rätta tillgrips under stundom som en sista utväg.

Nicken Malmström
Dagen i historia

Idag - Tisdagen den 23 Januari 2018 :
Frej Freja

2003 - Gudrun Schymans felaktiga skatteavdrag avslöjas.

Källa: Wikipedia