Att tapetsera själv

Att tapetsera
Förarbete

Bästa resultatet uppnås om man är noggrann både med förarbetet och vid uppsättningen. Underlaget avgör vilket förarbete som krävs.

Nya gipsskivor och dylikt:
Limma målarremsor över skarvarna eller lägg remsorna i vått spackel. Spackla ut med väggspackel och slipa efter torkning, minst två gånger. Syna skarvarna med sidoljus. Bättra på om så behövs.

Gamla tapeter:
Riv ner löst sittande tapeter, skär upp "innerhörn" noga. Vinyltapeter spaltas bort, d.v.s. ytskiktet dras bort. För att undvika blåsbildning och genomslag av eventuella fläckar eller guldtryck, grundmåla väggen med en oljebaserad grundfärg. Spackla skarvar och eventuella ojämnheter, slipa. Förlimma spacklade ytor för att undvika ojämn fuktupptagning vid tapetseringen.

Målad vägg:
Slipa lätt med fint sandpapper. Tvätta med målartvätt och skölj noga med vatten.

Glasfiberväv, träflistapeter textilväv:
Textilväv bör grundmålas med oljebaserad väggfärg. Skrapspackla hela väggen och slipa. Spacklade ytor och andra sugande underlag bör förlimmas. Späd ut tapetlim med vatten till en konsistens som går att rolla. Låt allt torka.

Ytterligare att tänka på:
Om befintlig tapet har en kraftig kulör eller ett kontrastrikt mönster, och den nya tapeten är ljus och "tunn" är det lämpligt att grundmåla med den nya tapetens bottenkulör. I princip alla tillverkare rekommenderar kant-i-kant sättning och detta gör att den lilla springan som kan uppstå kommer att synas mindre.

Det bästa resultatet får du om du målar tak och snickerier innan tapetsering.


Uppsättning
Innan du börjar skära till våderna kontrollera att alla tapetrullar har samma trycknummer och vilket lim som rekommenderas. Information står på etiketten.

Bryt strömmen och ta ned skyddskåpor till vägguttag och strömbrytare.

1. Mät vägghöjden och lägg till för eventuell mönsterpassning, skär till våderna.

2. Stryk ut limmet jämnt över tapeten. Börja i mitten så går det lättast! Vik ihop tapeten försiktigt och låt den svälla i de antal minuter som står i respektive beskrivninng, ibland även på etiketten. Se till att alla våder får svälla lika länge.

Har du en "Easy up"-tapet limmas våden och hängs direkt eftersom den inte behöver svälla. Eller limma väggen 2 - 3 vådbredder
och häng våden torr.

3. En grundregel är att börja uppsättningen vid ett fönster. Finns det fler fönster i rummet börjar man där ljuset börjar komma in. Använd ett tapetlod och loda upp så att våden kommer rakt.

4. Borsta fast med tapetborste från mitten och ut mot kanterna. Om tapeten ska sättas kant-i-kant, borsta endast i upp- och nedgående riktning, så minimeras risken att våderna töjer sig.

5. Kant-i-kant ? Trådkant ?
Med trådkant avses ca 2 mm överlapp. Läs på etiketten vad som rekommenderas. De allra flesta tapeter rekommenderas att sättas kant-i-kant. Om du känner dig lite osäker och ska hänga en papperstapet kan ett alternativ vara att sätta den med minsta möjliga trådkant. Självfallet blir skarven lite mer synlig än om den sitter exakt kant-i-kant.

6. Vid hörn låter man tapeten gå runt ca 5 mm, nästa våd börjar från hörnet. Glöm inte att loda, så att det blir rakt!!

7. Strömbrytare och vägguttag. BRYT STRÖMMEN! Låt tapeten gå över hålet. Skär rent och pressa fast.

KOM IHÅG!
Se till att limmet stryks ut över hela tapetvåden. Varje friställe blir en blåsa på väggen!


Visste du att

genomsnittsåldern i General Motors styrelse är lägre än genomsnittsåldern i Rolling Stones.

Citat

Problemet med att jogga är att när man inser att man inte är i form för det, så har man hunnit för långt för att kunna gå tillbaka

Wall Street Journal
Dagen i historia

Idag - Lördagen den 18 November 2017 :
Lillemor Moa

1962 - Danske fysikern och nobelpristagaren Niels Bohr avlider.

Källa: Wikipedia